Πόσα και ποιά είναι τα είδη των Ελληνικών μελιών ;
Λόγω του ευκράτου κλίματος και της πολύ μεγάλης βιοποικιλότητας της χλωρίδας, στην Ελλάδα παράγεται πολύ μεγάλη ποικιλία μελιών ( άνω των 40 ) με άριστα χαρακτηριστικά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα , κάθε είδος δε διακρίνεται παγκοσμίως για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ενδεικτικά είδη μελιών : Θυμαρίσιο , Πευκόμελο , μέλι Ελάτης , Ερεικόμελο , Κουμαριάς ,Ευκάλυπτου , Ακακίας ,Πορτοκαλιάς ,Βελανιδιάς , Καστανιάς κ.α.
Δείτε όλα τα μελισσοκομικά μας είδη εδώ.
Τι περιέχει το μέλι και τι ιδιότητες έχει ;
Το μέλι περιέχει γλυκόζη και φρουκτόζη (στα ανθόμελα σε ποσοστό ανω του 65% , στο δε προερχόμενο από κωνοφόρα σε ποσοστό 40% -65%) ,ανόργανα άλατα, οργανικά οξέα ,ένζυμα και αμινοξέα ,μέταλλα και ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό , βιταμίνες (Β,C,D,E), πολυφαινόλες, καροτενοειδή, φλαβονοειδή.
Επιστημονικά αποδεδειγμένη είναι η αντιβακτηριακή, αντι-ιική και αντιμυκητιακή δράση του Ελληνικού μελιού , χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τον πονόλαιμο και τον βήχα, για μικροεγκαύματα και κοψίματα και για άλλες βακτηριακές λοιμώξεις.
Τι μέλι να προτιμήσω ;
Αν ο γιατρός σας συμφωνήσει στην κατανάλωσή του, καλό να επιλέξετε Ελληνικό βιολογικό μέλι από πιστοποιημένους παραγωγούς καθώς επίσης ακατέργαστο διότι τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά καταστρέφονται με την επεξεργασία και την παστερίωση. Δεν σημαίνει βέβαια και τα μη βιολογικά μέλια που προέρχονται από Ελληνες μελισσοκόμους δεν είναι καλής ποιότητος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχετε σχολαστικά την ετικέτα του προϊόντος.
Το κρυσταλλωμένο μέλι είναι νοθευμένο ;
Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού. Η κρυστάλλωση ξεκινά από τον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου μέχρι να κρυσταλλώσει ολοσχερώς. Με την κρυστάλλωση το μέλι δεν χάνει καμιά από τις ιδιότητές του , γίνεται όμως δύσχρηστο. Όταν το μέλι κρυσταλλώσει (κοινώς ζαχαρώσει), το επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή με την διαδικασία του μπεν μαρί. Ποιό απλά θερμαίνουμε το κρυσταλλωμένο βάζο μελιού σε μια κατσαρόλα με νερό του οποίου η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Μπορώ να ελέγξω για νοθεία το μέλι που αγόρασα ;
Εφ΄όσον το μέλι είναι σε ρευστή μορφή , παίρνουμε ένα κουτάλι με μέλι και το αφήνουμε να στάζει αργά σε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό. Αν το μέλι δεν είναι νοθευμένο πρέπει κατά την ροή του να σχηματίζει μια κλωστή ,όχι διακεκομμένη , η οποία θα φθάνει μέχρι τον πάτο του ποτηριού. Αν ανακατώσουμε με κουτάλι το μέλι που βρίσκεται μέσα στο ποτήρι δεν θα διαλυθεί εύκολα στο νερό και δεν θα θολώσει το νερό κατά την διάλυση. Σε διαφορετική περίπτωση το μέλι πιθανόν να είναι νοθευμένο και απαιτείται έλεγχος σε ανάλογο εργαστήριο.