Το Banana bread με φυστικοβούτυρο είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για πρωινό ή σνακ, ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας. Παρακάτω θα βρείτε την αναλυτική συνταγή με τα υλικά και την εκτέλεση, καθώς και μερικές επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.
Υλικά
- 300gr Βρώμη
- 1 κ.γ. baking powder
- 3 ώριμες μπανάνες
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο
- 100 ml γάλα
- 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
Βάζουμε την βρώμη στο μίξερ και χτυπάμε για 3′ μέχρι να πάρει την μορφή αλευριού. Στην συνέχεια προσθέτουμε την βανίλια και το baking powder. Σ’ ένα μπολ λιώνουμε τις μπανάνες και προσθέτουμε το αυγό, το φυστικοβούτυρο και το μέλι. Τέλος, ενώνουμε τα δύο μείγματα και προσθέτουμε το γάλα. Τοποθετούμε το μείγμα σε μια φόρμα και προσθέτουμε σταγόνες σοκολάτας για γαρνίρισμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45′ με 55′ μέχρι να πάρει χρώμα και να δέσει.
Αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε, έτσι ώστε να μην διαλυθεί.
Επιπλέον Πληροφορίες και Συμβουλές
Υλικά και Υποκατάστατα
- Βρώμη: Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη και προσφέρουν αίσθηση κορεσμού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογική βρώμη για ακόμη πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
- Baking Powder: Το baking powder βοηθά το Banana bread να φουσκώσει και να γίνει αφράτο. Βεβαιωθείτε ότι το baking powder είναι φρέσκο για καλύτερα αποτελέσματα.
- Μπανάνες: Οι ώριμες μπανάνες είναι ιδανικές για αυτή τη συνταγή καθώς προσφέρουν φυσική γλυκύτητα και μαλακή υφή. Αν έχετε μπανάνες που είναι υπερβολικά ώριμες, αυτή είναι η τέλεια συνταγή για να τις χρησιμοποιήσετε.
- Αυγό: Το αυγό βοηθά στη δέσμευση των υλικών και προσφέρει υγρασία. Για μια vegan επιλογή, μπορείτε να αντικαταστήσετε το αυγό με ένα chia egg (1 κ.σ. chia seeds + 3 κ.σ. νερό).
- Φυστικοβούτυρο: Το φυστικοβούτυρο προσθέτει πρωτεΐνη και πλούσια γεύση στο Banana bread. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αμυγδαλοβούτυρο ή ηλιόσποροβούτυρο αν προτιμάτε.
- Γάλα: Το γάλα προσφέρει υγρασία στο Banana bread. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο γάλακτος, όπως αμυγδαλόγαλα, καρυδόγαλα ή γάλα καρύδας για διαφορετικές γεύσεις και θρεπτικά οφέλη.
- Μέλι ή Σιρόπι Σφενδάμου: Προσθέτουν γλυκύτητα και επιπλέον υγρασία. Αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγαύη ή μελάσσα.
- Βανίλια: Προσθέτει άρωμα και γεύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα βανίλιας ή σκόνη βανίλιας.
Προσθήκες και Παραλλαγές
- Σοκολάτα: Προσθέστε σταγόνες σοκολάτας στο μείγμα για επιπλέον γεύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη σοκολάτα για μια πιο υγιεινή επιλογή.
- Ξηροί Καρποί: Προσθέστε ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα για τραγανή υφή και επιπλέον θρεπτικά στοιχεία.
- Αποξηραμένα Φρούτα: Μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι ή αποξηραμένα βερίκοκα για επιπλέον γεύση και γλυκύτητα.
- Μπαχαρικά: Προσθέστε μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο ή γαρύφαλλο για να δώσετε ένα ιδιαίτερο άρωμα στο Banana bread.
Συμβουλές Ψησίματος
- Προθερμάνετε το Φούρνο: Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος είναι προθερμασμένος στους 180 βαθμούς για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Φόρμα Ψησίματος: Χρησιμοποιήστε μια καλά λαδωμένη φόρμα ή μια φόρμα με αντικολλητική επένδυση για να μην κολλήσει το Banana bread.
- Έλεγχος Ψησίματος: Ελέγξτε αν το Banana bread είναι έτοιμο εισάγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμο.
- Αφήστε το να Κρυώσει: Αφήστε το Banana bread να κρυώσει πλήρως πριν το κόψετε, έτσι ώστε να μη διαλυθεί και να διατηρήσει τη μορφή του.
Θρεπτικά Οφέλη
Το Banana bread με φυστικοβούτυρο δεν είναι μόνο γευστικό αλλά και πολύ θρεπτικό. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη των κύριων συστατικών του:
- Βρώμη: Πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση της πέψης και στην αίσθηση κορεσμού. Επίσης, η βρώμη περιέχει β-γλυκάνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.
- Μπανάνες: Παρέχουν φυσικά σάκχαρα, βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο, που είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.
- Φυστικοβούτυρο: Πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη, τα οποία βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού και στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.
- Μέλι ή Σιρόπι Σφενδάμου: Παρέχουν φυσικά σάκχαρα και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες και προσθέτοντας τις δικές σας πινελιές, μπορείτε να δημιουργήσετε το τέλειο Banana bread που θα απολαύσει όλη η οικογένεια. Καλή απόλαυση!