Το αλάτι το διακρίνουμε σε δύο κύριες κατηγορίες, στο φυσικό θαλασσινό αλάτι και στο βιομηχανικό αλάτι.
Επίσης υπάρχουν στην αγορά και άλλα καλά είδη αλατιού όπως τα παρακάτω.
Το κελτικό θαλασσινό αλάτι τo οποίο έχει χρώμα ανοικτό γκρι, το αλάτι Ιμαλαϊων που έχει χρώμα ροζ καθώς και το μαύρο αλάτι Χαβάης .
Με το ξεκίνημα της βιομηχανικής παραγωγής του αλατιού υποβαθμίστηκε η συλλογή του από το φυσικό περιβάλλον και το αλάτι έπαψε να θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά για τον άνθρωπο.
Το φυσικό θαλασσινό αλάτι είναι το αλάτι που παράγεται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού . Περιέχει 92 μέταλλα απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό .Το ραφιναρισμένο αλάτι είναι ένα βιομηχανικό χημικό προϊόν που περιέχει μόλις δύο στοιχεία Νάτριο (Νa) και Χλώριο (Cl).
Πέρα αυτού υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών ειδών αλατιού.
Η κατανάλωση φυσικού θαλασσινού αλατιού επιτρέπει στα υγρά σώματος να διαπερνούν τις κυτταρικές μεμβράνες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα αγγειώδη σπειράματα του νεφρού. Όταν η συγκέντρωση αλατιού στο αίμα αυξάνεται, το αλάτι αναμειγνύεται αμέσως με τα υγρά των παρακείμενων ιστών. Αυτό με τη σειρά του, επιτρέπει στα κύτταρα να λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από το εμπλουτισμένο ενδοκυτταρικό υγρό. Επιπλέον τα υγιή νεφρά αποβάλουν εύκολα τα αλατούχα υγρά, βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ισορροπίας της συγκέντρωσης των υγρών. Η κατανάλωση φυσικού αλατιού είναι απαραίτητη ώστε ο οργανισμός να πέψει τους υδατάνθρακες. Με την βοήθεια του φυσικού αλατιού το σάλιο και τα γαστρικά υγρά διασπούν το ινώδες τμήμα των υδατανθράκων και έτσι διευκολύνονται οι πεπτικές διαδικασίες και καθαρίζει το γαστρεντερικό σύστημα.
Από την άλλη μεριά οι βιομηχανίες προκειμένου να καταστήσουν το αλάτι ανθεκτικό στην υγρασία, άρχισαν να προσθέτουν αφυγραντικές αλλά και λευκαντικές ουσίες. Με την εκτεταμένη αυτή επεξεργασία, το βιομηχανοποιημένο αλάτι δεν μπορεί πλέον να αναμειχθεί με τα υγρά του ανθρώπινου σώματος, με συνέπεια να επηρεάζονται αρνητικά οι βασικότερες χημικές και μεταβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι το ραφιναρισμένο αλάτι μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τον οργανισμό αφού εμποδίζει τη μεταφορά των υγρών και των μετάλλων , με συνέπεια τα υγρά να συσσωρεύονται και να λιμνάζουν στις αρθρώσεις, τους λεμφικούς πόρους, τα λεμφογάγγλια και τα νεφρά. Η αφυδάτωση που προκαλείται από την χρήση του βιομηχανικού αλατιού μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό πέτρας στην χολή, στα νεφρά, αύξηση του σωματικού βάρους, υπέρταση και άλλα προβλήματα. Επίσης το ραφιναρισμένο αλάτι προστίθεται σε εκατοντάδες τυποποιημένα προϊόντα. Οπότε αυτή και μόνο η κατανάλωση αυτών των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει πολλά από τα προβλήματα υγείας που αναφέρθηκαν.
Στην εποχή μας το αλάτι απέκτησε κακή φήμη και ο κόσμος φοβάται να το καταναλώνει δεδομένου ότι πολλοί γιατροί προειδοποιούν τους ασθενείς τους να αποφεύγουν το νάτριο και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νάτριο. Η αποχή όμως από το αλάτι συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για ανεπάρκειες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, καθώς και για πολλές άλλες διαταραχές. Η κατανάλωση φυσικού θαλασσινού αλατιού καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού για τα στοιχεία που περιέχει και επιπλέον αν στα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιλαμβάνονται τρόφιμα όπως βερίκοκα, αβοκάντο, μπανάνες, κολοκυθόσπορος, φασόλια, πατάτες, γλυκοπατάτα, γιαούρτι χωρίς λιπαρά, χυμός πορτοκάλι, λεμόνι, μπρόκολο, λαχανικά, τα οποία περιέχουν επαρκή ποσότητα καλίου, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για τη σχετικά μικρή ποσότητα νατρίου που περιέχει το φυσικό θαλασσινό αλάτι. Ωστόσο, αν τα επίπεδα του καλίου πέσουν κάτω από το φυσιολογικό, το νάτριο που περιέχεται και στο θαλασσινό αλάτι μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες.
Το ραφιναρισμένο αλάτι δεν έχει κανένα όφελος για τον οργανισμό. Αντιθέτως ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χολόλιθων. Το μόνο αλάτι που είναι σε θέση να χωνέψει, να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός είναι το ακατέργαστο θαλασσινό ή ορυκτό αλάτι. Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό, το αλάτι πρέπει να διαπεράσει τις τροφές – δηλαδή, η υγρασία των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων και των δημητριακών πρέπει να διαλύσει το αλάτι. Αν το αλάτι χρησιμοποιηθεί στην ξηρή του κατάσταση, εισέρχεται στον οργανισμό σε μη-ιονισμένη μορφή και προκαλεί δίψα (που αποτελεί ένδειξη δηλητηρίασης). Κατ’ αυτό τον τρόπο είναι επιβλαβές διότι δεν αφομοιώνεται σωστά.
Πως επιδρά το φυσικό αλάτι στον οργανισμό;
Σε συνδυασμό με το νερό σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
-Εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα από τα κύτταρα, ιδίως από τα εγκεφαλικά κύτταρα.
-Εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
-Είναι απαραίτητο για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στα κύτταρα.
-Είναι σημαντικό για την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων στην εντερική οδό.
-Συντελεί στον καθαρισμό των πνευμόνων από την κολλώδη βλέννα, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο για όσους υποφέρουν από άσθμα και κυστική ίνωση.
-Συντελεί στη θεραπεία της καταρροής και της συμφόρησης στη ρινική κοιλότητα.
-Συντελεί στην πρόληψη των κραμπών.
-Συντελεί στην πρόληψη της σιελόρροιας.
-Δυναμώνει τα οστά.
–Βοηθά στον τον καλό ύπνο.
-Συντελεί στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.
-Είναι ζωτικής σημασίας για τη σεξουαλικότητα και τη λίμπιντο.
Σ-υντελεί στην πρόληψη των κιρσών και των ευρυαγγειών στα πόδια.
Φυσικό Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου, Φυσικό Θαλασσινό αλάτι με ανάμειξη μεσογειακών βοτάνων ,πιπεριών κ.α., θα βρείτε εδώ.
Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη και ο σκοπός του είναι καθαρά ενημερωτικός.