Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΑΣ

Η ιστορία του ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟΥ ΚΑΡΑΒΑ 

KaravasLogotransp

Η ιστορία του ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟΥ ΚΑΡΑΒΑ 

Η ιστορία ξεκινά το 1932  όταν ο Δημήτρης Κορωναίος επέστρεψε από την Αυστραλία στα Κύθηρα και επένδυσε, δημιουργώντας ένα σύγχρονο για την εποχή, ελαιοτριβείο στον Καραβά Κυθήρων. 

Το ελαιοτριβείο έκλεισε το 1964, όταν έγινε το μεγάλο μεταναστευτικό μπαμ και έκλεισαν στο νησί εκατοντάδες επιχειρήσεις. Πάνω από τους μισούς κατοίκους έφυγαν για τις μεγάλες πόλεις και για άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία. 

Αρχές της δεκαετίας του 90, ο Γιάννης Κορωναίος επέστρεψε στα Κύθηρα από την Αθήνα, αγοράζοντας μισό μερίδιο φούρνου συνεταιρικά. Η αγάπη για τη δουλειά αυτή, οι αξίες και η πίστη στον τόπο του, τον μετέτρεψαν σε κορυφαία αρτοποιητική φυσιογνωμία του νησιού. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ανάγκη να φτιάξει κάτι δικό του. 

 Το 2000 το όνειρο γίνεται απόφαση όλης της οικογένειας να ανακαινιστεί το παλαιό ελαιοτριβείο και να δημιουργηθεί στο χώρο αυτό, το πιο σύγχρονο αρτοποιείο του νησιού, πολύ πριν τα Κύθηρα γίνουν πόλος έλξης τουριστών. 

Έτσι το 2006 ξεκινά η λειτουργία μιας σύγχρονης μονάδας αρτοποιίας στον χώρο ενός  ελαιοτριβείου – μουσείου. Το μόνο που μένει ίδιο είναι η  αγνότητα των συνταγών, ο ενθουσιασμός για νέες γευστικές προκλήσεις και η αγνή και εξαιρετική ποιότητα υλικών και παραγωγής. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η διαδικασία παραγωγής πιστοποιήθηκε με το ISO 22000. Την εποχή εκείνη όλα φαίνονταν σαν ένα πείραμα που κινδύνευε … να πετύχει! 

Το 2016 το αρτοποιείο πλέον  παράγει 1,5 τόνο παξιμάδια ημερησίως και απασχολεί περίπου 15 άτομα προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνεργάζεται με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και με πολλά καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το παραδοσιακό λαδοπαξίμαδο Κυθήρων γίνεται ευρέως γνωστό και μπαίνει στο χάρτη της ελληνικής γαστρονομίας. 

Το 2018 ξεκινά την λειτουργία του το υποκατάστημα στη Χώρα, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νότιου μέρους των Κυθήρων ,αν και όλοι ενθαρρύνονται να επισκέπτονται τον Καραβά για να θαυμάσουν, εκτός από τις ομορφιές του χωριού, τον μοναδικό φούρνο – μουσείο του νησιού. 

Δείτε τα μοναδικά προϊόντα του αρτοποιείου Καραβά εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *