Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΑΣ

Η ιστορία της εταιρείας “Σάμυθος”

LOGO_EN_WEB

Η ιστορία της εταιρείας “Σάμυθος”

Η Οικοτεχνία ΣΑΜΥΘΟΣ είναι μία νέα καθετοποιημένη επιχείρηση παραγωγής Ελληνικών Σπιτικών Υπερτροφών.
Με έδρα την Αλεξανδρούπολη και παραγωγική μονάδα στα Βρυσικά Έβρου η ΣΑΜΥΘΟΣ παράγει με πρωτοποριακές μεθόδους παραδοσιακά αλλά και καινοτόμα προϊόντα σουσαμιού χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το σουσάμι, ποικιλίας Έβρου, το οποίο παράγεται μόνο στα ορεινά, βιολογικά, ιδιόκτητα αγροκτήματα της ΣΑΜΥΘΟΣ το σύνολο των οποίων είναι εντός περιοχής του Δικτύου Natura, ενός Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Περιοχών οι οποίες φιλοξενούν πολύτιμη και σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Κάτω από αυστηρή προσωπική επιτήρηση, μέσω του συνδυασμού χαμηλών αποδόσεων και ορεινού μικροκλίματος παράγουμε πιστοποιημένους, βιολογικούς σπόρους σουσαμιού, με υψηλότατα ποιοτικά χαρακτηριστικά (αιθέρια έλαια – βιταμίνες – μέταλλα – ένζυμα).

Η συγκομιδή, διαλογή, καθαρισμός, πλύσιμο και ξήρανση του σπόρου γίνεται με το χέρι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν τραυματισμό του σπόρου που θα προκαλέσει την ποιοτική υποβάθμιση του.

Ο κύριος Πολυζωΐδης Θανάσης χαρακτηριστικά μας αφηγείται παρακάτω την προσωπική του σκέψη και ιστορία:

“Aπό μικρό, που θυμάμαι τον εαυτό μου, μέχρι και που έγινα γεωπόνος, άκουγα μια συνεχή γκρίνια στις  παρέες των ανθρώπων του  χωριού από το οποίο κατάγομαι, στο οποίο μεγάλωσα και το οποίο αγαπώ, Βρυσικά  Διδ/χου, ότι είμαστε μακριά από τις αγορές, το κλίμα μας δεν είναι τόσο καλό, όσο της Κρήτης, δεν μπορούμε να βάλουμε καλλιέργειες υψηλής αξίας και πολλά άλλα. Αυτά που άκουγα με κούραζαν, αλλά κυρίως με εξόργιζαν για την νοοτροπία που υπήρχε, καθώς και για την μοιρολατρία που καλλιεργούνταν. Άρχισα να ψάχνω  για να κάνω ένα ξεκίνημα, τρελό, κατά την επικρατούσα άποψη, ώσπου διάβασα μια συνέντευξη του Χαΐτογλου, που ανέφερε πως το σουσάμι, αυτός  ο ταπεινός σπόρος με τις ελάχιστες καλλιεργητικές απαιτήσεις, αποτελεί μια πλήρη υπερτραφή, και  στον Έβρο, στην  δεκαετία του ’60, καλλιεργούσαν μια ποικιλία η οποία είχε κορυφαία χαρακτηριστικά και την οποία προσπάθησε με την βοήθεια της  Αμερικάνικης  Γεωργικής Σχολής να την μετατρέψει από ποικιλία χειροσυλλογής σε ποικιλία μηχανοσυλλογής, γιατί το κόστος συλλογής με τα χέρια την καθιστούσε αντιοικονομική.

σάμυθος

Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε οπότε εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια. Αυτό για μένα ήταν η “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ”. Άρχισα να ‘’οργώνω’’ τα χωριά της περιοχής και να συγκεντρώνω πληροφορίες, κυρίως από τους γέροντες και τις  γριούλες,  γύρω από αυτήν την ξεχασμένη καλλιέργεια, καθώς και να συγκεντρώνω σπόρους από την εν λόγω ποικιλία. Ταυτόχρονα, έψαχνα παντού σε όλο τον κόσμο, επιστημονικά δεδομένα για τις ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού καθώς και πως μπορούν να προκύψουν προϊόντα που θα αναδεικνύουν αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά του σουσαμιού και ειδικά του δικού μας σουσαμιού. Αυτή η αναζήτηση μας οδήγησε σ’ ένα ταξίδι με προορισμό δυο Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, το ένα στην Ν. Κορέα, στη Σεούλ και το άλλο στο Τόκιο, όπου γίναμε κοινωνοί πολυτιμότατων εμπειριών και γνώσεων γύρω από την τεχνολογία Τροφίμων που αφορούσαν το σουσάμι.

Παράλληλα, ξεκινήσαμε με ανθρώπους, ελάχιστους, βέβαια, που μοιραζόμασταν κοινές ιδέες την προσπάθεια εγγραφής αυτής της ποικιλίας που υπήρχε στον Έβρο, στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κάτι που ευοδώθηκε το 2015 και καταχωρήθηκε η συγκεκριμένη ποικιλία με το όνομα Σουσάμι Έβρου. Έχοντας μαζέψει πολύτιμο γενετικό υλικό καθώς και σημαντικές πληροφορίες γύρω από την καλλιέργεια, καθώς και από την τεχνολογία μεταποίησης του σουσαμιού, ξεκινήσαμε την καλλιέργεια του σουσαμιού, ποικιλίας Έβρου, συνοδευόμενος φυσικά από την σχετική ‘καζούρα’ των υπολοίπων αγροτών της περιοχής για την προσπάθεια που κάναμε, για τον τζάμπα  κόπο για τα πεταμένα λεφτά και όλα τα σχετικά. Η χαρά μου;

  • Με την τεχνολογία που έχουμε ενσωματώσει, καθώς και με την υπέροχη πρώτη ύλη που διαθέτουμε, έχουμε αναγάγει το ταχίνι σε ένα premium πρωτοποριακό superfood και δίνουμε την δυνατότητα στον καταναλωτή να γευτεί ένα ελληνικότατο προϊόν από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν, με θρεπτικά χαρακτηριστικά και ασφαλιστικές δικλίδες υγιεινής που ελάχιστα superfood έχουν, είτε κυκλοφορούν  στην ελληνική, είτε στην παγκόσμια αγορά.
  • Όταν με ρωτούν οι πελάτες μας πως μια ελληνική επιχείρηση μπορεί να παράγει τόσο καινοτόμα προϊόντα
  • Όταν όλο και περισσότεροι από τους πελάτες μας, μας ενημερώνουν πως απευθύνθηκαν σε μας κατόπιν παρότρυνσης φίλων τους.”

Η εταιρεία μας έχει πιστοποίηση βιολογικής παραγωγής τόσο του σουσαμιού, όσο και του ταχινιού της καθώς και πιστοποίηση κατά ISO 22000.

Επίσης είμαστε η μοναδική εταιρία στο χώρο με ένδειξη απουσίας αφλατοξίνης, σαλμονέλας & γλουτένης σε κάθε μας συσκευασία λόγω των συνεχών και αυστηρών ελέγχων που πραγματοποιούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Τα προϊόντα μας εξάγονται σε Η.Π.Α, Ιαπωνία, Τσεχία, Νορβηγία, Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.

σάμυθος

Δείτε τα προϊόντα της εταιρείας Σάμυθος εδώ.

Σκοπός της επιχείρησής μας είναι να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα σε ό,τι κάνουμε, από το αγρόκτημα μέχρι το τελικό προϊόν προσφέροντας παραδοσιακές και ταυτόχρονα πρωτοποριακές υγιεινές υπερτροφές συνδυάζοντας το σεβασμό προς τη φύση και τον άνθρωπο.

Απευθυνόμαστε όχι σε απλούς καταναλωτές αλλά σε ανθρώπους που νοιάζονται. Που νοιάζονται για την υγεία τους, που νοιάζονται για το περιβάλλον, που νοιάζονται για τον άλλον.

Γιατί αν, το ποια θα είναι η τροφή μου είναι υλική υπόθεση, η τροφή του άλλου είναι πνευματική υπόθεση. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που ψάχνουν το ωφέλιμο, το εύγεστο και καινοτόμο, μέσα στην απλότητα, στην παράδοση και στην ποιότητα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *