Το λινάρι είναι μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες που τα ίχνη της χάνονται στην αρχαιότητα. Ο λιναρόσπορος καταναλώθηκε πριν από 5.000 χρόνια στην αρχαία Βαβυλώνα αλλά και από τους Αζτέκους, ακόμη και τον Καρλομάγνο τον 8ο αιώνα. Στις ΗΠΑ ο λιναρόσπορος εισήχθη για πρώτη φορά από τους πρώτους αποίκους και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την παρασκευή υφασμάτων, χαρτιού και ρούχων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, η οποία προσθέτει αντοχή και ανθεκτικότητα. Τη δεκαετία του 1990, ο λιναρόσπορος έγινε δημοφιλής λόγω της καταπολέμησης των καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών. Σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες τροφές στη αντιμετώπιση των φλεγμονών και την ενίσχυση της υγείας του εντέρου.
Υπάρχουν δύο είδη σπόρων, καφέ και χρυσά, τα οποία είναι εξίσου θρεπτικά.
Μια τυπική δόση για τους τεμαχισμένους σπόρους λιναρόσπορου είναι 1 κουταλιά της σούπας (7 γραμμάρια) η οποία παρέχει μια καλή ποσότητα πρωτεϊνών, ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα είναι πλούσια πηγή ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.
Οι περισσότεροι ειδικοί στη διατροφή συνιστούν αλεσμένο λιναρόσπορο αντί για ολόκληρο, επειδή στην αλεσμένη του μορφή είναι πιο εύπεπτος και επειδή ολόκληρος ο λιναρόσπορος μπορεί να περάσει στο έντερο χωρίς πέψη με συνέπεια ότι δεν θα πάρουμε όλα τα οφέλη του.
Σύμφωνα με μελέτες, δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου (που θεωρείται περίπου μία μερίδα) περιέχουν περίπου:
- 110 θερμίδες
- 6 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 4 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 8,5 γραμμάρια λίπους
- 6 γραμμάρια ίνας
- 0.6 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου (26% Σ.Η.Π.)
- 0,4 χιλιοστόγραμμα θειαμίνης / βιταμίνης Β1 (22%)
- 80 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (20% της Σ.Η.Π.)
- 132 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου (14% της Σ.Η.Π. )
- Χαλκός 0,2 χιλιοστόγραμμων (12% της Σ.Η.Π.)
- 5 χιλιοστόγραμμα σεληνίου (8% της Σ.Η.Π.)
Οι λιναρόσποροι περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ (ή βιταμίνη Β9), σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο.
Ποιο αναλυτικά που μας ωφελεί ο λιναρόσπορος :
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά
Αν είστε χορτοφάγος ή δεν τρώτε ψάρια, οι σπόροι λίνου μπορεί να είναι η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών ουσιών. Είναι μια πλούσια πηγή του λιπαρών οξέων ΩΑ-3 ALA. Τα φυτικά ALA λιπαρά οξέα αποδεδειγμένα έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και οιστρογονικές ιδιότητες
Οι σπόροι λιναριού περιέχουν μια ομάδα θρεπτικών ουσιών που ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και οιστρογόνες ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, καθώς και άλλων μορφών καρκίνου.
Είναι πλούσιος πηγή φυτικών ινών
Μόλις μία κουταλιά σπόρων λίνου περιέχει 3 γραμμάρια ινών, δηλαδή 8-12% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Επιπλέον, οι λιναρόσποροι περιέχουν δύο τύπους διαιτητικών ινών – διαλυτών (20-40%) και αδιάλυτων (60-80%). Με τόσες πολλές φυτικές ίνες συγκεντρωμένες σε κάθε μικροσκοπικό σπόρο, προσθέτοντας σπόρους λιναριού στη διατροφή μας μπορεί να βελτιωθεί η πεπτική μας υγεία και να μας ανακουφίσουν από τη δυσκοιλιότητα.
Οι σπόροι λιναριού μπορούν να βελτιώσουν τη χοληστερόλη
Ένα άλλο όφελος για την υγεία των σπόρων λιναριού είναι η ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
Οι σπόροι λιναριού μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση
Οι μελέτες σε σπόρους λιναριού επικεντρώθηκαν επίσης στη φυσική του ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Οι σπόροι λίνου έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας
Οι λιναρόσποροι είναι μια μεγάλη πηγή φυτικής πρωτεΐνης με σπουδαία οφέλη για την υγεία. Η πρωτεΐνη λιναρόσπορου είναι πλούσια σε αμινοξέα αργινίνη, ασπαρτικό οξύ και γλουταμινικό οξύ. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας.
Πως τρώγεται ο λιναρόσπορος; Ιδέες για να τον εντάξουμε στη διατροφή μας
Εξαιτίας των παραπάνω ωφέλιμων ιδιοτήτων του, καλό είναι να εντάξουμε τον λιναρόσπορο στην καθημερινή μας διατροφή , είτε σε σνακ, είτε ως κυρίως γεύματα.
Συγκεκριμένα:
- Μπορεί να μπει στο πρωινό, π.χ. γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα και λιναρόσπορο σπασμένο
- Μπορεί να μπει σε smoothie με κεφίρ, μπανάνα, μέλι, λιναρόσπορο και κανέλα
- Μπορεί να μπει 1κουτάλι σούπας λιναρόσπορος σπασμένος σε κάθε σαλάτα μαζί με βαλσάμικο
- Μπορεί να προστεθεί ως υλικό σε σπιτικές σάλτσες
Σε κάθε περίπτωση όμως και ειδικότερα στην περίπτωση που κάνουμε χρήση φαρμακευτικής αγωγής ή αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα υγείας είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας πριν κάνουμε χρήση του λιναρόσπορου.
Προιόντα λιναρόσπορου μπορείτε να βρείτε εδώ.