ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Γιατί προτιμάμε τη μαύρη σοκολάτα;

20190129150411_sokolata (1)

Γιατί προτιμάμε τη μαύρη σοκολάτα;

Tα περισσότερα θρεπτικά συστατικά της μαύρης σοκολάτας προέρχονται από το κακάο που είναι από τα βασικά της συστατικά. Το κακάο  έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και  φυτικές ίνες που βοηθούν  στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου. 

Σύμφωνα με έρευνες, η μαύρη σοκολάτα (με περιεκτικότητα  70% και άνω  κακάο) ,περιέχει περισσότερες φλαβανόλες και πολυφαινόλες  ακόμα και από τα  βατόμουρα και τα μούρα. Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, προστατεύει την επιδερμίδα από τις ακτίνες UV και καταπολεμά  το άγχος  και το στρες.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η συχνή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει κατά 35% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και κατά 29% τον κίνδυνο να πάθει κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο. Ειδικότερα : 

 Καρδιακή λειτουργία 

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες  που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα ,ιδιαιτέρως δε οι φλαβανόλες που περιέχει η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ροή του αίματος προς την καρδιά  και έτσι αποφεύγεται ο σχηματισμός θρόμβων. 

Μνήμη –Αυτοσυγκέντρωση  

Oι φλαβανόλες που προέρχονται από το  κακάο  της μαύρης σοκολάτας ενισχύουν την μνήμη, η δε  θεοβρομίνη που περιέχει η μαύρη σοκολάτα  και που έχει  παρεμφερείς ιδιότητες με την καφεϊνη , αυξάνει την ροή αίματος προς τον εγκέφαλο  με συνέπεια αυτό να έχει θετική επίδραση στην μνήμη αλλά και στην αυτοσυγκέντρωση. 

Αγχος 

Σύμφωνα με μελέτες η μαύρη σοκολάτα  παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση των ορμονών. Το κακάο που περιέχει η μαύρη σοκολάτα, χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων με συνέπεια την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.  

Βήχας 

Η θεοβρομίνη  που περιέχει η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να μειώνει τη δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου, με συνέπεια το μαλάκωμα του βήχα. 

 Δόντια – Δέρμα  

Τα αντιβακτηριδιακά στοιχεία που έχει η μαύρη σοκολάτα  εμποδίζουν τον σχηματισμό πλάκας στα δόντια ενώ  προστατεύει  και την επιδερμίδα.  

Προτιμήστε βιολογικές και χειροποίητες σοκολάτες. 

Μεγάλη ποικιλία από σοκολάτες θα βρείτε εδώ  

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *