Τα αμύγδαλα στην διατροφή μας

Το αμύγδαλο είναι ο καρπός της αμυγδαλιάς. Το εξωτερικό περίβλημα του καρπού  έχει χρώμα γκριζοπράσινο, στο εσωτερικό του υπάρχει ένας ξυλώδης φλοιός και μέσα σε αυτόν υπάρχουν ένα ή δύο σπέρματα τα οποία είναι αυτά πού χρησιμοποιούνται αυτούσια  για τροφή η  για επεξεργασία. Ανάλογα με την ποικιλία του δέντρου τα σπέρματα είναι γλύκα ή πικρά (τα  λεγόμενα πικραμύγδαλα). Τα αμύγδαλα περιέχουν 25- 40 % αμυγδαλέλαιο το οποίο χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία αλλά  και στην παρασκευή καλλυντικών. Τα αμύγδαλα μπορούν να φαγωθούν ωμά ή ψημένα, με ή χωρίς αλάτι.  Τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται επίσης στη μαγειρική καθώς και στη ζαχαροπλαστική όπου παρασκευάζονται τα αμυγδαλωτά αλλά και διαφόρων ειδών γλυκά . Επίσης χρησιμοποιούνται  στην γέμιση σοκολάτας αλλά και στην παρασκευή διαφόρων ειδών σνακς.  

Λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου. 

Τα αμύγδαλα περιέχουν πολλά θρεπτικά  συστατικά που βοηθούν στην ανάπτυξη και την υγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου.  Περιέχουν  δύο σημαντικής σημασίας θρεπτικές ουσίες του εγκεφάλου , την ριβοφλαβίνη και  την L-καρνιτίνη, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, οδηγώντας σε μειωμένη εμφάνιση της νόσου του Alzheimer. Βοηθούν στην ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου και προτείνονται ως σημαντικό στοιχείο διατροφής των παιδιών.  Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα στη διατροφή, το γάλα αμυγδάλου καθώς επίσης και το αμυγδαλέλαιο, βοηθούν στην συνολική υγεία και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Βοηθούν επίσης  στον έλεγχο της χοληστερόλης. Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά στην αύξηση του επιπέδου της HDL- Χοληστερόλη (κοινώς καλή χοληστερίνη) και στη μείωση των επιπέδων της LDL-Ολική Χοληστερόλη . Αυτή η ισορροπία (αθηρωματικός δείκτης) είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές επίπεδο χοληστερόλης. 

Υγεία των οστών και των δοντιών. 

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο, τα αμύγδαλα βοηθούν στην αποτροπή της εμφάνισης της οστεοπόρωσης αλλά και βοηθούν στην προστασία και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών. 

Λειτουργία της καρδιάς. 

Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε η οποία ως γνωστόν έχει αντιοξειδωτικές  ιδιότητες  και βοηθά στην  μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, ενώ το μαγνήσιο που περιέχουν τα αμύγδαλα  μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καρδιακών προσβολών. Συνεπώς  η  τακτική κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία και να προλάβει  καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Ανοσοποιητικό σύστημα. 

Όπως αναφέραμε  η βιταμίνη Ε που περιέχουν τα αμύγδαλα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ως αντιοξειδωτικό μπορεί να επηρεάσει θετικά  τον άνθρωπο  για σημαντικές ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις  και να προλάβει την εκδήλωσή τους.  Δείτε μοναδικά προϊόντα με αμύγδαλο εδώ.

Διαβήτης 

Τα αμύγδαλα λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν  δεσμεύουν γλυκόζη με συνέπεια την  συγκράτηση της ξαφνικής αύξησης της γλυκόζης μετά τα γεύματα . Έτσι με την κατανάλωση μερικών αμυγδάλων από τους διαβητικούς  μετά τα γεύματα ,γίνεται ομαλότερη η διαδικασία απορρόφησης της γλυκόζης από τον οργανισμό . 

Απώλεια βάρους. 

Τα αμύγδαλα περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά , τα οποία ικανοποιούν το αίσθημα της  πείνας  και αποτρέπουν την κατανάλωση  υπερβολικής ποσότητας  φαγητού. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά αμύγδαλα  είναι πολύ πιο πιθανό να παραμείνουν στο ιδανικό τους βάρος σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν και οι οποίοι έχουν  διακυμάνσεις του βάρους τους.  

Πρόληψη της δυσκοιλιότητας. 

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και για το λόγο αυτό  βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας όπως και όλες οι τροφές που περιέχουν φυτικές  ίνες (τροφές ολικής άλεσης).  

Αμύγδαλα –Διατροφική αξία 

Διατροφική αξία στα 100γρ : 

Ενέργεια 755 θερμίδες 
Πρωτεΐνη 7,1 γρ
Υδατάνθρακές 23,3 γρ
Ολικό Λίπος 52,1 γρ
Κορεσμένα 8,6% 
Μονοακόρεστα 59,7% 
Πολυακόρεστα 31,7% 
ω-3 0,5% 
ω-6 31,2% 
Νερό 5,2 γρ 
Ασβέστιο 405 mg 
Κάλλιο 4,7 mg 
Μαγνήσιο 720 mg 
Νάτριο 2,5 mg 
Σίδηρος 3,0 mg 
Φώσφορος 1235 mg 
Χρώμιο 14,3 mg 
Βιταμίνη E 25.87 mg 
Φυλλικό οξύ 29 mcg 

Αμυγδαλέλαιο 

 Τo αμυγδαλέλαιο  θεωρείται εξαιρετικά μαλακτικό. Βοηθά το δέρμα να διατηρεί την απαλή υφή του και προστατεύει από την ξηρότητα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά και ως βάση τόσο για παραδοσιακά όσο και για  φάρμακα, στην αρωματοθεραπεία και στην βιομηχανία καλλυντικών. Δείτε εδώ:

 Γάλα Αμυγδάλου 

Το αμυγδαλόγαλο είναι ένα πολύ θρεπτικό και εύπεπτο φυτικό γάλα που περιέχει 50% περισσότερο ασβέστιο από τα ζωικά γάλατα, με καλύτερη απορρόφηση από το σώμα μας και χωρίς καθόλου τοξίνες.  Δείτε εδώ:

 

Διαβάστε επίσης...

Καλάθι Αγορών
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε τα προϊόντα που αναζητάτε.
Κερδίστε -10% έκπτωση
Κερδίστε -10% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία σε παραγγελίες άνω των 30€!
    Εγγραφή
    Συμφωνώ με τους όρους χρήσης