HEALTHY FOODS

Τα οφέλη του κουρκουμά στην υγεία μας

kourkoumas-1024x640 (1)

Τα οφέλη του κουρκουμά στην υγεία μας

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη και χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα. Θεωρείται το πιο αποτελεσματικό συμπληρώματα διατροφής στον κόσμο και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως γνωστός. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς έχει σημαντικές ωφέλειες για το σώμα και το μυαλό του ανθρώπου, όπως θα παραθέσουμε στο άρθρο μας παρακάτω.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Βοηθάει τον οργανισμό σε μικρό χρονικό διάστημα να καταπολεμήσει ξένους παράγοντες, ενώ παράλληλα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση ζημιών. Η ένωση της κουρκουμίνης που βρίσκεται σε αυτό το μπαχαρικό είναι εξίσου αποτελεσματική με κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις φλεγμονής. Σύμφωνα με το διεθνές Ίδρυμα Ρευματολογίας, η αντιφλεγμονώδης ικανότητα του κουρκουμά μπορεί να μειώσει τον πόνο που νιώθουν οι άνθρωποι στις αρθρώσεις τους, όταν πάσχουν από αρθρίτιδα. Ακόμη, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, πιστεύεται ότι παίζει ρόλο τόσο στη γήρανση όσο και στη μακροζωία. Η κατανάλωση κουρκουμά σε τακτική βάση θα κάνει το δέρμα σας λαμπερό. 

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο κουρκουμάς ενισχύει το νευροτροφικό παράγοντα στον εγκέφαλο, που συνδέεται με βελτιωμένη λειτουργία του και με χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων του εγκεφάλου. Παλιότερα πίστευαν ότι οι εγκεφαλικοί νευρώνες δεν ήταν σε θέση να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται μετά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι αυτό δεν ισχύει. Οι εγκεφαλικοί νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίζουν νέες συνδέσεις, αλλά σε ορισμένες μόνο περιοχές του εγκεφάλου, ενώ μπορούν επίσης να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό.

Μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις αυτής της διαδικασίας είναι ο προερχόμενος από τον εγκέφαλο νευροτροφικός παράγοντας (Brain-Derived Neurotrophic Factor – BDNF), ο οποίος είναι ένας τύπος αυξητικής ορμόνης που λειτουργεί στον εγκέφαλο. Πολλές κοινές διαταραχές του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Τέτοιες διαταραχές είναι η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ.

Η κουρκουμίνη, που έχει ο κουρκουμάς, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης BDNF στον εγκέφαλο. Έτσι, είναι αποτελεσματική στην καθυστέρηση ή ακόμη και στην αναστροφή πολλών ασθενειών του εγκεφάλου, ενώ περιορίζει την κατάπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, που έρχεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλλει στην καλή λειτουργία ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης προκαρκινωμάτων στο παχύ έντερο.

Όταν προστεθεί σε πιάτα με όσπρια και ρύζι, ο κουρκουμάς μειώνει τα αέρια και το φούσκωμα και βελτιώνει την πέψη. Είναι επίσης χολαγωγός, διεγείρει δηλαδή την παραγωγή χολής στο ήπαρ και την έκκρισή της από τη χοληδόχο κύστη. Έτσι, βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να διασπά τα λίπη.

Η αντιφλεγμονώδης δράση του κουρκουμά στους βλεννογόνους και οι σπασμολυτικές του ιδιότητες, τον καθιστούν χρήσιμο σε πάσχοντες από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, κολίτιδα, νόσο του Crohn και διάρροια. Eπίσης, φαίνεται ότι μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. Μπορεί τέλος να χρησιμοποιηθεί μετά τη λήψη αντιβίωσης, μαζί με προβιοτικά, για τη βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου. Πιστεύεται ότι ο κουρκουμάς είναι τόσο ισχυρός, που οι μελέτες λένε ότι μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ ενός ατόμου από το να υποστεί βλάβη από τοξίνες.

Μειώνει την ολική χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση καθώς και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, καθώς βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης και αυξάνει την επίδραση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη. Εδώ να σημειωθεί ότι η ανάλογη χρήση πρέπει να γίνεται αφότου συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Σε συνδυασμό πάντα με μία ισορροπημένη διατροφή. Είναι γνωστό πως τα μπαχαρικά βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ο Κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει να εξισορροπήσετε τις ορμόνες του στρες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν απότομη αύξηση βάρους, ενώ παράλληλα μειώνει τον σχηματισμό λίπους. 

Ο κουρκουμάς συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.

Η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί ως ένα ευεργετικό εκχύλισμα βοτάνου για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Βρέθηκε πως επηρεάζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά και στις μεταστάσεις. Έρευνες έχουν δείξει πως η κουρκουμίνη μπορεί να οδηγήσει τα καρκινικά κύτταρα σε θάνατο και να μειώσει την αγγειογέννηση (δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους) και τις μεταστάσεις.

Ακόμη, υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με την κουρκουμίνη και το ενδεχόμενο να προλαμβάνει την εκδήλωση του καρκίνου στο πεπτικό σύστημα και ιδιαίτερα στο παχύ έντερο. Σε μια μελέτη που διήρκεσε 30 μέρες, 44 άνδρες με περιστατικά στο παχύ έντερο που κάποια μετατράπηκαν σε καρκίνο, δοσολογία 4 γραμμαρίων κουρκουμίνης την ημέρα μείωσε τα ποσοστά εκδήλωσης κατά 40%. Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων που έδειξαν οι έρευνες, η κουρκουμίνη ενδεχομένως στο μέλλον να αποτελέσει συμπληρωματική αντιμετώπιση παράλληλα με συμβατική φαρμακευτική αγωγή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *