ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Βιολογικά προϊόντα vs συμβατικά. Τι να επιλέξω και ποιες οι διαφορές τους.

organic

Βιολογικά προϊόντα vs συμβατικά. Τι να επιλέξω και ποιες οι διαφορές τους.

Τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά και την κατάσταση που έχουμε βιώσει όλοι σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω κορονοϊού, ο κόσμος έχει στραφεί κατά μεγάλο ποσοστό σε πιο υγιεινά προϊόντα διατροφής. Επιπροσθέτως, όλο και πιο συχνά ακούγονται αρκετά διατροφικά σκάνδαλα.

Οι ανησυχίες του μέσου καταναλωτή προέρχονται, τόσο από το φόβο για τα τρόφιμα που μας παρέχονται, όσο και από τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η γενετική τροποποίηση και η ακτινοβολία στην οποία υπόκεινται αρκετά τρόφιμα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στην αγορά των βιολογικών τροφίμων.

Ως βιολογικά ή οργανικά χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που συμμορφώνονται με τις διαδικασίες που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη βιολογική παραγωγή. Τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από καλλιέργειες, όπου απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κάθε χημικού φυτοφαρμάκου, λιπάσματος ή άλλων ορμονών. Στον πίνακα παρακάτω παραθέτουμε τις κύριες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις δυο κατηγορίες προϊόντων:

Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης

ΣΥΜΒΑΤΙΚΑΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
Έχουν περισσότερο νερό στη σύσταση τους σε σχέση με τα βιολογικάΈχουν λιγότερο νερό στη σύστασή τους
Περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνεςΈχουν περισσότερες φυτικές ίνες και φυσικές φυτοχημικές ουσίες σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα
Έχουν συνήθως μικρότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Στα συμβατικά προϊόντα φυτικής προέλευσης προστίθενται ορισμένες φορές θρεπτικά συστατικά (μέταλλα, βιταμίνες)Περιέχουν υψηλότερα θρεπτικά συστατικά, χωρίς προσθήκες, και έχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο.
Συχνά έχουν τεχνητή γεύση               Η γεύση τους είναι φυσική
Μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα βιολογικάΤα βιολογικά μπορούν να συντηρηθούν για μικρότερο χρονικό διάστημα, επειδή δεν περιέχουν συντηρητικά
Συνήθως περιέχουν χημικά υπολείμματα χωρίς ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, να ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας.Δεν περιέχουν χημικά κατάλοιπα
Έχουν πιο προσιτές τιμέςΣυνήθως είναι λίγο πιο ακριβά από τα συμβατικά προϊόντα  

Γιατί τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά τρόφιμα?

Όπως είδαμε και από τον παραπάνω πίνακα τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα συμβατικά, γεγονός που οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Μερικοί από τους λόγους αναφέρονται παρακάτω :

  • Το κόστος της παραγωγής τους είναι υψηλότερο.
  • Οι αποδόσεις των καλλιεργειών είναι πολύ χαμηλότερες (>30% μικρότερη παραγωγή).
  • Δεν δίνονται επιδοτήσεις στη βιολογική καλλιέργεια ή κτηνοτροφία, σε αντίθεση με τις συμβατικές, που επιδοτούνται για απορρύπανση του χωραφιού.
  • Η προσφορά είναι μικρότερη και δεν καλύπτει τις ανάγκες.
  • Επιπλέον επιβάρυνση του κόστους ελέγχου και πιστοποίησης.

Πλέον, υπάρχει γενικά μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων, οπωροκηπευτικά, μέλια, αλείμματα, γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά και σιτηρά, παιδικά τρόφιμα και επιδόρπια. Η προτίμηση των βιολογικών προϊόντων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τα νεογνά, τα βρέφη και τα παιδιά, καθώς έχουν ανάγκη για μια ασφαλή και πλήρη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή για την σωστή ανάπτυξή τους.

Δείτε τις κατηγορίες μας με βιολογικά προϊόντα

Επίσης, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι είναι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και είναι προτιμότερο να επιλέγουν βιολογικά προϊόντα. Οι έγκυες, προτιμώντας τα βιολογικά προϊόντα, θα αποφύγουν ουσίες που θα εισβάλουν στον οργανισμό τους και οι οποίες αργούν πολύ να αποβληθούν από αυτόν. 

Τέλος, υπάρχουν και πολλές ομάδες ατόμων μη ευπαθών, που επιλέγουν βιολογικά και αγνά προϊόντα για καλύτερη απορρόφηση πρωτεϊνών και άλλων ιχνοστοιχείων όπως οι αθλητές κάθε είδους ή οι vegan που θέλουν συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής και περιποίησης.

Δείτε τα vegan προϊόντα μας εδώ.

Συμπερασματικά, τα βιολογικά τρόφιμα είναι ασφαλέστερα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον καταναλωτή. 

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *